Propellen Teater

Propellen er en løst sammensatt organisasjon som arbeider for å fremme og skape ny, norsk scenekunst. Vi arrangerer verksteder, seminarer og produserer forestillinger, og våre medlemmer er dramatikere, skuespillere, regissører, produsenter, teatervitere og andre teaterarbeidere.

Hva er dokumentarisme i scenekunsten?

Propellen Teater går nå inn i en ny fase treårige fase med utforskning og utvikling. Denne gangen har vi fokus på dokumentarisme og dokumentarteater.

Følgende plan er satt opp for de neste tre årene

2015 - Hva er dokumentarisme i scenekunsten?
2016-Er dette dokumentarisme?
2017: Dette er dokumentarisme!

Gjennom årene kjører vi en rekke verksteder, seminarer og forestillinger som leder til samtaler der vi undersøker temaet dokumentarisme i scenekunsten.

Propellens samarbeidspartnere i dette arbeidet er blant annet Norsk Skuespillersenter, Dramatikkens Hus, Trondheim kommune, Ferske Scener og Vega Scene. Følg våre prosjekter og medlemmenes aktiviteter på denne bloggen.

Mail oss for å bestille fanzinen "Hva er dokumentarisme i senekunsten?" : propellenteater@gmail.com

onsdag 3. mars 2010

Nye medlemmer i Propellen

I 2010 har Propellen fått en rekke nye medlemmer og de siste månedene øker medlemsantallet stadig. Dette skyldes ikke minst et hurtig voksende scenekunstmiljø i Trondheim.
  Vi ønsker blant annet Einar Schwenke velkommen!
  Einar Scwencke er født i 1969, han er utdannet som skuespiller, men har vært aktiv som dramatiker de siste 10 åra.
  I 2011 er han aktuell med et samarbeidsprosjekt mellom Hålogaland Teater og Ferske Scener. En av Propellens nærmeste samarbeidspartnere Kristin E. Bjørn skal i den forbindelse ha regi på Schwenkes stykke.
  Kristin Eriksen Bjørn og Ferske Scener arbeider i disse dager med operaen Vi bøyer våre hoder i skam som får premiere under festspillene i Harstad i år.
  Også Liv Aakvik og Kari Saanum som driver vår søsterorganisasjon i Oslo, Generator har meldt seg inn i Propellen i år. I årene som kommer vil vi søke etter å finne nye måter å utvikle et samarbeid mellom Propellen og Generator på.
  Einar Schwenke er en av mange dramatikere som i de senere årene har fått verksted på sine tekster gjennom Generator. Sist arbeidet han sammen med regissør Yngve Sundvor på et prosjekt som om alt går etter planen skal settes opp i Polen til neste år.
Også lokale scenekunstnere som Siri Schnell Juvik og Mai Britt Wangild har meldt seg inn hos oss. Skuespiller og manusforfatter Thea Boring Lande har også meldt seg inn og har presentert prosjekter som kan være aktuelle framtidige propellenproduksjoner.
 Hun arbeider for tiden på med flere prosjekter både lokalt og i Oslo, og er også knyttet til teater Grimsborken som skuespiller. På bildet ser du henne og Sisi Schnell Juvik i Propellen og HiNTs oppsetning av Ellisiv Lindkvists Du tror det er slik, men egentlig er det slik. Produsert for Propellen Monologfestival og sist vist under Samtidsfestivalen på Det Åpne Terater i Oslo høsten 2009.

mandag 1. mars 2010

Propell Torvald Sund gir i april ut ungdomsromanen Dans stille før stormen på Det Norske Samlaget. Ein medrivande og intens roman om hav, dans og to unge elskande som ikkje deler framtidstankar, men likevel drøymer om eit liv med kvarandre.

Klikk for meir informasjon.

Ilesesetting i Stavanger 3. mars

Propell Kristofer Blindheim Grønskag er ein av fleire inviterte til TXT NXT på Rogaland Teater. Hans tekst Den elskede blir lese i Kjellerteatret 3. mars kl. 20.00. Etter lesinga vil det bli møte mellom forfattaren og publikum. Gjennom TXT NXT vil teatret introdusere publikum for eit knippe unge skandinaviske dramatikarar.
Meir om TXT NXT: http://www.rogaland-teater.no/newsread/news.asp?docid=12251

Tilskudd fra Norsk Kulturråd og Trondheim kommune

Trondheim kommune bevilger 40 000,- kroner til Propellens forprosjekt for festival/scenekunstmønstring i 2011. Dermer er vi enda et skritt nærmere realisering.

Propellen har tidligere fått kr 300.000 til ni verksteder for utvikling av nye scenetekster. Dramatikerene bak disse tekstene er Frode Sander Øien og Nina Fjelnseth med Trondheim Teaterlaboratorium, Ellisiv Lindkvist med teksten Heltinnesinne, Helle Levang Moum med forestillingen Toast, Kristofer Grønskag med Være i fred, Tale Næss med Her.Nå.Siden, Arild Vange med Kulturbryggeri, Eirik Fauske med Gullaldurir og Inga E. Næss med Snø. Arbeidet leder fram mot en ny festival i 2010-2011 med visninger i både Nord og Sør-Trøndelag.
Første verksted, Toast, gikk av stabelen på DanceIt i Trondheim uke 47. Verkstedet Snø med Inga E. Næss' tekst gikk av stabelen i Kunstkolen på Rotvold sine lokaler 4.-8. januar 2010. Verkstedet var ledet av regissør og dramaturg Nora Evensen.

Heltinnesinne

Ellisiv Lindkvists "Du tror det er slik, men egentlig er det slik", i regi av Jean Marie Lejude, produsert av HiNT og Propellen gjestet Samtidsfestivalen i 2009. Nå arbeider Ellisiv med en ny helaftens forestilling, "Heltinnesinne", denne gangen i samarbeid med Kate Pendry. Forestillingen utvikles av Propellen med talentutviklingsmidler fra Norsk Kulturråd. Besøk også Ellisivs egen blogg på: ellisivlindkvist.blogspot.com